(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Energie besparen

Wij geven u hier een aantal tips hoe u in uw woning energie kunt besparen. U draagt daarmee bij aan een beter milieu en een vermindering van de CO2 uitstoot. Maar ook kunt u hiermee uw energie- en elektrakosten verlagen.
Verwarming, verlichting en het gebruik van apparaten kosten allemaal energie. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3500 KWh stroom en 1500 m3 gas. In een ouder huis kunt u besparen op uw gasrekening door bewuster om te gaan met de verwarming en van uw huis te isoleren. Nieuwbouwhuizen zijn beter geïsoleerd. De grootste besparing haalt u hier uit uw elektriciteitsrekening.

Verwarming

  • Zet de verwarming een uur voor u weggaat of gaat slapen op 15°C. Uw huis blijft nog lang genoeg lekker warm.
  • Zet de verwarming een graadje lager dan normaal, bijvoorbeeld op 20 graden in plaats van op 21 graden.
  • Zet de verwarming in ruimtes waar niemand is op 15°C. Sluit wel de deuren om onnodig warmteverlies te voorkomen.

Vervang gloeilampen door spaarlampen
Spaarlampen zijn duurder dan gloeilampen, maar ze gaan gemiddeld zes keer langer mee en verbruiken vijf keer minder energie.

Zet apparaten uit
Apparaten verbruiken energie, ook als ze stand-by staan. U bespaart energiekosten als u apparaten zoals de computer, televisie en radio uitzet, in plaats van stand-by.
 
Licht
Doe het licht uit als u niet in een ruimte bent. Laat het niet onnodig branden.

Vervang energieslurpers
Let bij het kopen van nieuwe apparaten (afwasmachine, diepvriezer, koelkast, wasmachine) op aan het energieverbruik. Apparaten met het A, A+ of A++ label zijn het zuinigst. Soms is de besparing zo groot dat het loont oude apparaten te vervangen.
 
Sluit de gordijnen
Gordijnen kunnen de warmte binnenhouden. Als de gordijnen vóór de radiatoren hangen kunnen ze echter warmte tegenhouden en duurt het langer voordat de kamer is opgewarmd. U verbruikt dan juist meer energie.

Douche
Korter douchen en/of douchen met een waterbesparende douchekop draagt bij aan lagere energie- en waterkosten.

Goed ventileren
Gebrek aan frisse lucht in de woning kan vochtproblemen en schimmelvorming veroorzaken. Zorg voor een goede ventilatie.
 
Was op lage temperatuur
Wassen op 60 graden kost bijna twee keer zo veel energie als wassen op 30 of 40 graden. Moderne wasmiddelen werken prima bij een lage temperatuur.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op:
www.milieucentraal.nl
www.bespaartest.nl

Of bezoek het Servicecentrum Duurzame Ontwikkeling aan de Hommelseweg 41, Arnhem (geopend: dinsdag tot en met donderdag).