(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Presikhaaf

Wijk in beweging

De wijk
Presikhaaf is een naoorlogse wijk die begrensd wordt door de A12, de Pleyroute, de spoorlijn naar Dieren en de spoorlijn naar Zevenaar. Maar bovenal is Presikhaaf een wijk in beweging. Tot 2017 onderging een groot deel van Presikhaaf een ingrijpende vernieuwing, waarin de huidige verloedering en sociaal-economische problematiek flink wordt aangepakt. En waarin een nieuw elan wordt gecreëerd met nieuwbouw en verregaande renovatie in de wijk. Daarnaast is Presikhaaf wereldberoemd in heel Arnhem door zijn uitgebreid winkelcentrum waar ook kantoren en appartementen te vinden zijn.

De bewoners
Presikhaaf is een jonge wijk met veel alleenstaande Arnhemmers. Vooral de leeftijden tussen de 20 en 30 jaar en 65-plussers zijn sterk vertegenwoordigd. Toch bestaan er per buurt grote verschillen. Presikhaaf West heeft veel jonge bewoners, alleenstaanden, mensen met een laag inkomen, werklozen. Vooral de culturele en internationale mix, de werkloosheid, de grote gezinnen in te kleine woningen kunnen nog wel eens tot spanningen leiden. De herstructurering van Presikhaaf I en II is dan ook mede bedoeld om deze negatieve tendens te doorbreken. Presikhaaf Oost daarentegen is sterk vergrijsd. Bijna de helft van de bewoners is er 50 jaar of ouder en wil graag oud worden in de wijk.

De voorzieningen
Het voorzieningenniveau in Presikhaaf is goed. Vooral Winkelcentrum Presikhaaf speelt hierin een centrale rol, voor de wijk maar ook voor de regio. Verspreid over de wijk zijn nog enkele kleine buurtwinkelcentra te vinden. Verder heeft Presikhaaf een prachtig park met vele recreatiemogelijkheden en een educatieve stadsboerderij. Naast een vestiging van de Hogeschool Arnhem Nijmegen zijn er elders in de wijk diverse scholenconcentraties en voorzieningen op het gebied van welzijn, zorg en cultuur. Bovendien is Presikhaaf zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer en ligt het zeer gunstig ten opzichte van de uitvalswegen.

De toekomst

Zoals gezegd, Presikhaaf is volop in beweging. De belangrijkste icoon van deze ontwikkeling is uiteraard het Ontwikkelingsplan Presikhaaf, maar ook andere zaken worden effectief aangepakt. De belangrijkste acties op een rij:

  • Tot 2015 is het ingrijpende Ontwikkelingsplan Presikhaaf (I en II) uitgevoerd om de wijk leefbaarder, gevarieerder en aantrekkelijker te maken met renovatie en nieuwbouw.
  • In Presikhaaf West  is het multifunctioneel centrum Presikhaven met twee basisscholen, een bibliotheek, politiepost, wijkpost, kinderopvang en sportvoorzieningen.  Daar tegenover is een verzamelpraktijk voor huisartsen en andere zorgvoorzieningen, De Bethaan.

Volkshuisvesting en Presikhaaf
Volkshuisvesting heeft In Presikhaaf West 95 eengezinswoningen en 131 flatwoningen. In Oost gaat het om 251 eengezinswoningen, 189 flatwoningen, 15 kleine woningen (voorheen seniorenwoningen), 50 eenheden voor jongeren, 6 wooneenheden voor bijzondere doelgroepen en 11 standplaatsen voor woonwagens. Dit betekent dat we een belangrijke rol vervullen in de wijk, en daarmee ook een verantwoordelijkheid naar bewoners hebben. Zo hebben bijvoorbeeld de huidige bewoners van een eengezinswoning de mogelijkheid om hun huis te kopen. Ook veel woningen en galerijflats worden momenteel sterk verbeterd. 

Wonen in Presikhaaf
Wilt u wonen in Presikhaaf? Of wilt u gewoon meer weten? Neem dan contact op met Volkshuisvesting.

Link
Kijk ook op www.presikhaafnet.nl voor meer nuttige informatie.