(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Malburgen West

Bijzondere tuinwijk in opwaartse spiraal

Malburgen-West is een herontwikkelde na-oorlogse woonwijk. De wijk ligt tussen de Rijndijk en het Gelredome en tussen de Nijmeegseweg en de Eldenseweg. Aan de wijkgrens liggen de groene uiterwaarden en het natuurgebied Meinerswijk. Door ingrijpende activiteiten als sloop, nieuwbouw en herinrichting van het openbare gebied is het oorspronkelijke tuinwijkkarakter grotendeels in ere hersteld. De nieuwe wijk ‘De Plantage’ is inmiddels een overtuigend voorbeeld van stadsvernieuwing.

De bewoners
Er wonen relatief veel jongvolwassenen in Malburgen-West, met name in de portiekflats. Ouderen wonen er maar weinig. Vooral de groep niet-westerse allochtonen is met 35% aanzienlijk te noemen. Verder groeit de nieuwe groep Malburgers (gezinnen maar ook alleenstaanden en samenwonenden met hogere inkomens) nog steeds door de bouw van luxe koop- en huurwoningen. Sociaal-maatschappelijk wijkt de bevolking van Malburgen-West niet erg af van het gemiddelde Arnhemse beeld.

De voorzieningen
In 2007 is het multifunctionele centrum De Spil aan de Lupinestraat geopend met onder andere basisscholen, kinderopvang, enkele buurtfuncties en een sportzaal. De wijk beschikt over een groot park. Aan de zuidzijde ligt een sportcomplex met twee velden. Het winkelgebied bevindt zich rond de Hoefbladlaan. U vindt hier onder andere supermarkt Jan Linders. Voor de huisarts en de apotheek moeten de bewoners van Malburgen-West naar de nieuwe woonzorgzone in Malburgen Oost.

De toekomst

  • Voor de aangrenzende gebieden Stadsblokken en Meinerswijk zijn diverse ideeën voor onder meer over woningbouw, een evenementenlocatie, natuur en watersport.
  • Via de groen- en recreatiezone in Malburgen wordt natuurpark Meinerswijk verbonden met de Wheme bij de Immerlooplas. Op termijn zijn er nog wat werkzaamheden bij de Meldestraat te verwachten om van een groenstrook een wadi/watergang te maken.
  • Ten noorden van het park ligt nog bouwgrond. In 2021/2022 worden hier zowel koopwoningen als sociale huurappartementen gerealiseerd.

  • Tussen de Nijmeegseweg en de Paardebloemstraat ligt ook bouwgrond. De gemeente Arnhem is gestart met de eerste planvoorbereidingen.

Volkshuisvesting en Malburgen West
Volkshuisvesting is met 987 woningen de grootste eigenaar/verhuurder in Malburgen West. Wij verhuren portiekflats, appartementen, eengezinswoningen en enkele woonwagenstandplaatsen. Onze rol als initiatiefnemer van de herstructurering van Malburgen West is grotendeels ten einde. Wij blijven nadrukkelijk verbonden met bewoners en organisaties die zich inzetten om van Malburgen-West een stabiele en prettige wijk te maken.

Wonen in Malburgen West?
Wilt u wonen in Malburgen West? Of wilt u gewoon meer weten?  Kijk dan op www.malburgen.nl, www.inmalburgen.nl of neem contact op met Volkshuisvesting.