(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Malburgen Oost (Zuid)

Hieronder vindt u informatie over de wijk Malburgen Oost (Zuid), te beginnen met het wijkfilmpje Immerloo en Het Duifje.

Wijk in ontwikkeling

De wijk
Malburgen Oost-Zuid groeit. De laatste jaren ontwikkelt deze na-oorlogse buurt zich in een hoog tempo. Onder de vlag ‘Malburgen vernieuwt’ worden veel oude woningen en straten gerenoveerd en vernieuwd. De woningen en de binnenstraten hebben geen bijzondere uitstraling en lijken op elkaar. De matige woonkwaliteit maakt deze wijk niet gewild om te wonen. De gemeente en Volkshuisvesting investeren veel om de wijk in alle opzichten te verbeteren.

De bewoners
Malburgen Oost-Zuid is sociaal-economisch niet sterk. Hier vinden we de minst hoge inkomens van de stad. Er wonen relatief veel niet-actieven op de arbeidsmarkt en veel mensen met een bijstandsuitkering. Door seniorenflats en verzorgingstehuizen is het aandeel 65-plussers hoger dan gemiddeld. Verder heeft de wijk het grootste aandeel allochtone bewoners van de stad, vooral Turks en Marokkaans. Met de verkoop van sociale huurwoningen wordt geprobeerd te komen tot een stabielere bevolkingsopbouw. Huurflats die gesloopt worden, worden tijdelijk gebruikt voor studentenhuisvesting.

De voorzieningen
Voorzieningen als winkels, sportfaciliteiten, scholen en openbaar vervoer zijn goed en voldoende aanwezig in de wijk. Winkelcentrum De Drieslag bedient de wijk maar functioneert ook wijkoverstijgend. In het oosten van de wijk ligt het nieuwe winkelsteunpunt Kruidenhof. De zorgvoorzieningen liggen vooral in het noordwesten van de wijk. Daar ontstaat ook een nieuwe woonzorgzone. Basisscholen, kinderopvang, een buurtcentrum en een gymzaal zijn te vinden aan de Fluitekruidstraat.

De toekomst
Malburgen Oost-Zuid is een wijk met uitdagingen die op verschillende manieren met daadkracht tegemoet getreden worden. Hieronder vindt u een overzicht met een aantal ontwikkelingen voor de verbetering van Malburgen Oost-Zuid:

  • Een nieuwe woonzorgzone die gericht is op zorgbehoevende ouderen en mensen die wonen in trajecten voor begeleid wonen.
  • Volkshuisvesting heeft het voormalige verzorgingsflat Akkerwinde een nieuwe bestemming gegeven als Bruishuis, waarin nu tal van kleinschalige functies en organisaties gevestigd zijn.
  • De seniorenflats aan het Salvator- en Werenfriedplein zijn aan de buitenkant grondig gemoderniseerd. Net als de seniorenflats rond de Papaverstraat.
  • Langs de Whemedreef worden in 2021/2022 nieuwe eengezinswoningen (koop) gebouwd en een blokje met sociale huurappartementen. Daarnaast staat de vervanging van buurtcentrum De Hobbit met de gymzaal op de projectenlijst. Volkshuisvesting hoopt hier enkele sociale huurappartementen aan toe te voegen.

Volkshuisvesting en Malburgen Oost-Zuid
Volkshuisvesting is met 1776 woningen de grootste verhuurder in de wijk. Ons bestand bestaat uit 761 eengezinswoningen, 369 seniorenflats en voor het overige flats met en zonder lift en beneden- en bovenwoningen. Dat is veel. Wij voelen ons dan ook zeer verantwoordelijk voor de totale beeldkwaliteit van de wijk. Dat komt tot uiting in onze proactieve houding naar de gemeente voor (her)inrichting en beheer van openbaar gebied. Volkshuisvesting zoekt het partnership met andere betrokken partijen rond sociale cohesie, werkgelegenheid, maatschappelijk empowerment en individuele problematiek.

Wonen in Malburgen Oost-Zuid?
Wilt u wonen in Malburgen Oost-Zuid? Of wilt u gewoon meer weten?  Kijk dan op http://www.malburgen.nl/ of neem contact op met Volkshuisvesting