(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Malburgen Oost (Noord)

Multiculturele wijk met uitdagingen

De wijk
Malburgen Oost-Noord is een bijzonder gebied in Arnhem. Enerzijds is het een wijk waar veel gedaan wordt om bestaande woningen en de openbare ruimte op te knappen. Anderzijds verrijst er in dit gebied een compleet nieuwe wijk met de naam StadsEiland. In de (oude) wijk zijn goede voorbeelden zichtbaar van hoe een buurt opknapt door kleinschalige nieuwbouw en door herinrichting van het openbaar gebied. Naast bovengenoemde aandachtsgebieden zijn er ook betere delen te benoemen in de wijk, zoals het overwegend jaren dertig gedeelte in het westen. Verder is binnen de wijk op verschillende plekken recente bouw te vinden, meestal als vervanging van oudere woningen.

De bewoners
Malburgen Oost-Noord bestaat voor eenderde uit eenpersoons- en voor een kwart uit tweepersoonshuishoudens. Dit is opmerkelijk gezien het grote aandeel eengezinswoningen (65%) in de wijk. De wijk telt relatief veel lagere inkomens en bijstandsgerechtigden en weinig hogere inkomens. Er wonen relatief veel niet-westerse allochtonen (34% tegen 20% Arnhems gemiddelde). De gezinnen in deze gemeenschappen zijn gemiddeld kinderrijker dan Nederlandse gezinnen.
Sociale Bouwstenen is de naam van een bijzondere en effectieve manier van samenwerken om diverse sociale problemen aan te pakken. Met tal van activiteiten en projecten zijn zo in Malburgen Oost-Noord al goede resultaten behaald op het gebied van samenleven, jeugd, wijkeconomie, veiligheid, problemen ‘achter de voordeur’, de brede school, sociale structuur en welzijn.

De voorzieningen
De wijk heeft voldoende voorzieningen, geconcentreerd rondom de Huissensestraat. De komst van winkelcentrum Kruidenhof heeft het winkelbestand in de wijk behoorlijk verbeterd. Andere winkelconcentraties zijn rond Suikerland en Kamillehof. Malburgen Oost-Noord heeft met de komst van het vernieuwde sportpark Bakenhof een uitstekende eigen sportvoorziening gekregen. In de nieuwe brede school De Malburcht aan de Graslaan zijn een sportvoorziening maar ook twee basisscholen, een buurthuis, peuterspeelzaal, kinderopvang en een consultatiebureau gehuisvest. Aan de dijkrand van de wijk is een wandelpark en direct langs de Rijn is een speeluiterwaard ingericht.

De toekomst
Ook Malburgen Oost-Noord is een gebied in ontwikkeling. Het gaat daarbij om herwaardering van de ‘oude’ wijk, maar ook als om nieuwbouw. Een aantal voorbeelden:

  • Door de nieuwbouw aan de Stadswaardenlaan en de Kamillelaan is een verbinding gelegd tussen de bestaande wijk en StadsEiland.
  • Een aantal andere ambitieuze nieuwbouwprojecten is al gerealiseerd, zoals De Toren van Gelre (hoogste woontoren van de stad) langs de Huissensestraat.
  • Ontwikkeling van enkele FOKUS-woningen (voor gehandicapten) en een zorgsteunpunt.

Volkshuisvesting en Malburgen Oost-Noord
Volkshuisvesting is met 1150 woningen de grootste eigenaar/verhuurder in Malburgen Oost-Noord. Wij verhuren hoofdzakelijk eengezinswoningen en portiekflats. Ook wordt er gebouwd door Volkshuisvesting, vooral aan de rand van de wijk. Een groot aantal bewoners krijgt de mogelijkheid hun huurwoning te kopen. Als ‘grooteigenaar’ heeft Volkshuisvesting een bijzondere verantwoording voor Malburgen Oost-Noord. De gemeente is er voor de openbare ruimte maar voor een integrale kwaliteitsverbetering van de wijk werken we intensief samen met de gemeente en nemen we het voortouw. Ook voor de sociale leefbaarheid werken we samen. Met onze partners werken we samen aan de sociale cohesie in de wijk, de werkgelegenheid en stimuleren we de eigen maatschappelijke kracht van de wijk.

Wonen in Malburgen Oost-Noord?
Wilt u wonen in Malburgen Oost-Noord? Of wilt u gewoon meer weten? Kijk dan op www.malburgen.nl, of neem contact op met Volkshuisvesting.