(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Alteveer en Cranevelt

Heerlijk wonen in Arnhem Noord

De wijk
In het Noorden van Arnhem liggen op een unieke plek midden tussen de bossen en parken twee prachtige woonwijken. Alteveer en ’t Cranevelt. Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite uit twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter. Alteveer, aan de oostkant, is een woonwijk met mooie eengezinswoningen uit de jaren dertig. ’t Cranevelt is in de jaren zestig gebouwd in een bosrijke omgeving en heeft veel natuur tot in de wijk. Ook hier zijn veel middeldure gezinswoningen te vinden. Toch zijn er langs de Kluizeweg, Oremusplein en ten zuiden van de Schubertlaan ook hoogbouwflats en appartementencomplexen te vinden. Beide wijken worden door hun bewoners op vrijwel alle fronten als beste gewaardeerd in heel Arnhem. Bewoners ervaren met name de contacten tussen buurtgenoten als erg goed. Bovendien maken de glooiende en parkachtige omgeving Alteveer en ’t Cranevelt tot een geweldige woonomgeving.

De bewoners
De wijken Alteveer en ’t Cranevelt zijn sterk vergrijsde wijken. Het aandeel 65-plussers in de wijk is maar liefst een derde, het hoogste van de stad. Bewoners zijn dan ook vaak gezinnen waarvan de kinderen al een poosje het huis uit zijn.  Er is weinig doorstroming in de wijk. Wie er eenmaal woont, wil er in de regel niet meer weg. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de buurt maar langzaam verjongt. Hoge huizenprijzen en lange wachttijden voor huurwoningen maken bovendien dat de wijk voor mensen onder dertig moeilijk bereikbaar is.

De voorzieningen
De wijken hebben een redelijk tot goed voorzieningenniveau. Er zijn twee kleine winkelcentra, waar ook zorgvoorzieningen te vinden zijn (Beethovenlaan en Oremusplein). In de wijk zijn bovendien voldoende kinderopvang en basisscholen; de scholen allemaal in ’t Cranevelt. Speelgelegenheid is er in de natuurlijke omgeving van de wijk in overvloed. Net als sportvelden en het vlakbij gelegen openluchtzwembad Klarenbeek. De glooiende bos- en parkachtige omgeving biedt bovendien volop gelegenheid voor wandelen en recreatie.

De toekomst
De wijken Alteveer en ’t Cranevelt zijn in vele opzichten in balans. De slechte doorstroming en de hoge leeftijd van de bewoners zijn aantal aandachtspunten waaraan gewerkt wordt. Een aantal voorbeelden:

  • Ontwikkeling van een aantal kleinschalige appartementencomplexen. Bijvoorbeeld aan de Schelmseweg, op de plek van de Verijzeniskerk en in het monumentale schoolgebouw van Dudok aan de Heselbergherweg.
  • Ontwikkeling van een Regionaal Geestelijk Gezondheidscentrum.

Volkshuisvesting en Alteveer en ’t Cranevelt
Volkshuisvesting heeft in Alteveer en ’t Cranevelt een zeer beperkt aandeel in het woningbezit in de wijk: 15 eengezinswoningen en 109 flatwoningen voor senioren. De 44 1-kamerappartementen worden momenteel tijdelijk bewoond en worden op termijn vervangen door nieuwe 2-kamerappartementen.

Wonen in Alteveer en ’t Cranevelt?
Wilt u wonen in Alteveer en ‘t Cranevelt? Of wilt u gewoon meer weten? Neem dan contact op met Volkshuisvesting.