(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Zelf uw CV-ketel zuiniger instellen

Zelf uw ketel zuiniger instellen: bespaar fors op uw gas verbruik!
De meeste woningen hebben een CV-ketel. Er zijn twee manieren waarop die ketel zuiniger kan worden ingesteld. Waarschijnlijk kunt u dit prima zelf. Zo niet schakel dan een energiecoach in.

STAP 1: Zet uw ketel op de Eco-stand
Uw ketel verwarmt het water dat uit uw warme kraan komt. Staat de ketel op ‘comfort’, dan houdt hij de hele dag een klein beetje water warm. Dat kost de hele dag gas. Ook als u geen warm water gebruikt. Het is handiger om de ketel op eco te zetten. De ketel maakt dan pas warm water als u de kraan aan doet. Het kan dan wel even duren voordat het water warm wordt. Dat er een beetje koud water wegloopt is niet erg. Voor uw geld en het milieu is besparen op gas beter dan het besparen van koud water.

Hoe zet je de ketel op ‘eco’? Het is simpeler dan u denkt. De meeste ketels hebben er gewoon een knopje voor. U moet soms een klepje van de ketel openmaken voordat u de knopjes ziet. Wat u dan precies ziet, verschilt per ketel. Vaak licht het scherm op als je op één van de knopjes drukt. Bij de meeste ketels moet je blijven drukken tot je een icoontje van een kraan ziet. Je kan daarna vaak kiezen voor ‘comfort’ of ‘eco’.

STAP 2: Zet je ketel op 60 graden
Uw ketel verwarmt niet alleen kraanwater, maar ook het water dat door uw verwarmingen stroomt. Vaak staat de ketel op 80 graden. Terwijl ook met 60 graden uw huis nog prima warm wordt. Het instellen op 60 graden gaat vaak simpel. Let op: zet deze stap alleen als uw woning geïsoleerd is en u de instellingen ook weer zelf kunt terugzetten!

Hoe zet u de ketel op 60 graden? Kijk op de ketel wat het merk is. Op de site www.zetmop60.nl staan heel veel filmpjes van verschillende ketels. Misschien staat uw ketel er ook tussen. Zo niet dan staat de handleiding van uw ketel op internet. Komt u er niet uit? Dan kan een gratis Energiecoach u helpen. U kunt een bezoek van een Energiecoach gratis aanvragen via www.arnhemaan.nl/huurder.

Controleer wel of alle radiatoren nog goed warm worden. Merkt u dat u een radiator niet meer goed warm wordt? Dan kunt u het beste de temperatuur van de ketel weer iets hoger zetten. Test 1 à 2 weken de temperatuur van de ketel. Deze truc werkt het beste in een week dat het buiten kouder is. Dan slaat uw ketel namelijk regelmatig aan om uw radiatoren van warmte te voorzien.

Bekijk ook dit filmpje waarin twee huurders laten zien hoe zij geld besparen op hun energiekosten.