(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Arnhem-West

Dynamische leefwijk

De wijk
Arnhem-West en is één van de meest veelzijdige wijken in Arnhem. Het bestaat uit verschillende los van elkaar staande woonbuurten tussen de Rijn, de Amsterdamseweg, de Frombergstraat en het Boompjesstraatje. Daarnaast horen ook de woongemeenschap Het Dorp en het Businesspark Arnhem bij deze wijk. Een van de meest bekende buurten is Heijenoord, een typische jaren dertig buurt met vooral eengezinswoningen.
Aan de zuidzijde van het spoor is Lombok de grootste buurt. Het is een charmante woonomgeving met kleine arbeiderswoningen van ruim honderd jaar oud en sterk betrokken bewoners. Ten zuiden van de Utrechtseweg ligt Klingelbeek dat een dorpse uitstraling heeft en het jaren dertig buurtje Hoogstede. Daarnaast zijn in Arnhem-West ook de grotere huizen direct langs de Rijn te vinden.

De bewoners
De leeftijdsopbouw in Arnhem-West is gemiddeld. Toch zijn er verdeeld over de diverse buurten wel verschillen te ontdekken. Door het verzorgingstehuis in Klingelbeek is daar het aandeel ouderen groter. Lombok heeft relatief veel eenpersoonshuishoudens en weinig gezinnen met kinderen. Qua inkomen zitten de bewoners van Arnhem-West gemiddeld iets boven het Arnhemse gemiddelde. Bijzonder is wel dat veel wijkbewoners actief zijn in hun buurt, waardoor er ook een sterke sociale betrokkenheid is. Mensen wonen dan ook graag in Arnhem-West.

De voorzieningen
Arnhem-West heeft een goede voorzieningen maar die zijn verspreid over de verschillende buurten. Heijenoorders vinden hun winkels vooral langs de Amsterdamseweg en de Brouwerijweg. In Lombok concentreren deze voorzieningen zich langs de Oranjestraat. Alleen Klingelbeek heeft geen winkels voor dagelijkse boodschappen. Arnhem-West heeft maar één basisschool, maar wel volop speelmogelijkheden voor kinderen. Daarnaast zijn de binnenstad, het station, uitvalswegen en natuurgebieden zoals Mariëndaal goed bereikbaar. Bijzonder aan Arnhem-West is uiteraard de aanwezigheid van Het Dorp, waar alle voorzieningen gericht zijn op gehandicapte bewoners. Het nieuwe verpleeghuis Heijendaal in Lombok heeft voorzieningen en diensten voor ouderen uit buurt en wijk.

De toekomst
Arnhem-West is een woonwijk met verleden, maar vooral ook met toekomst. Er staat in de nabije toekomst dan ook een aantal ontwikkelingen op stapel voor de wijk en haar mooie buurten.

  • In Hoogstede/Klingelbeek zijn er vanaf 2008 ruim honderd nieuwe woningen bij gekomen, onder meer seniorenappartementen en koopwoningen.
  • De mogelijkheid bestaat dat er op het Elektrum-terrein een nieuw hoogspanningslab komt.
  • Op het Businesspark Arnhem is woningbouw gepland, onder meer bij de splitsing van de twee spoorrichtingen en ten westen van Hoogstede. Twintig procent van deze woningen is bestemd voor sociale huur.
  • Er zijn serieuze plannen om van Het Dorp een plek te maken waar mensen met en zonder handicap gezamenlijk wonen.

Volkshuisvesting en Arnhem-West
Volkshuisvesting heeft in Arnhem-West een groot aantal woningen in verschillende typen, verspreid over de verschillende buurten. In Heijenoord oude arbeiderswoningen en boven- en benedenwoningen. Rond de Pompstraat/Schilderstraat heeft Volkshuisvesting recentere complexen met eengezinswoningen, appartementen en kamers. En in Lombok een appartementencomplex aan het spoor. Daarnaast is Volkshuisvesting sinds kort ook in het bezit van bijna 200 eengezinswoningen in Lombok. De huurders in Heijenoord en Lombok zijn gemiddeld tevreden over hun woning en de omgeving. Wij blijven in de toekomst vooral in de wijk aanwezig als sociale verhuurder om de wijk bereikbaar te houden voor mensen met lagere inkomens.

Wonen in Arnhem-West
Wilt u wonen in Arnhem-West? Of wilt u gewoon meer weten? Neem dan contact op met Volkshuisvesting.