(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Arnhemse Broek

Nieuw elan in oud Arnhem

De wijk
Het Arnhemse Broek is een centraal gelegen, dichtbebouwde, wijk gelegen aan weerskanten van de Johan de Wittlaan in Arnhem. Aan de zuidkant van deze doorgaande straat ligt de buurt ’t Broek, een van oorsprong vooroorlogse arbeiderswijk. Aan de noordkant van de Johan de Wittlaan ligt het Statenkwartier. Beide wijken hebben het karakteristieke gevoel van het oude Arnhem. Met kleinere arbeiderswoningen maar ook met ruime jaren dertig boven- en benedenwoningen aan de Statenlaan en de Johan de Wittlaan. Vanaf 2003 onderging ’t Broek een grootschalige herstructurering waarbij veel is gesloopt en nieuwgebouwd. Er kwamen onder meer twee nieuwe buurten, De Rietlanden en Broekhoven, en een nieuw seniorencomplex met speelpark. Het Arnhemse Broek is een bijzondere wijk met zowel nieuw als oud elan.

De bewoners
In het Arnhemse Broek wonen veel mensen met lagere inkomens. Er heerst een bijzondere en hechte cultuur waarbij bewoners elkaar kennen en voor elkaar opkomen. De wijk kent sociale problemen. Er is werkloosheid en het aantal bijstandsuitkeringen is hoog. Stadsvernieuwing heeft in ’t Broek gezorgd voor nieuwe instroom en een andere bevolkingssamenstelling. Opmerkelijk veel Turkse families hebben een woning gekocht in de nieuwbouw van De Rietlanden. In het Arnhemse Broek wonen relatief veel jonge mensen waardoor de wijk een zeer dynamisch karakter heeft. 

De voorzieningen
Het Arnhemse Broek is een centraal gelegen wijken in de stad. Hierdoor zijn alle voorzieningen in ruime mate aanwezig of bereikbaar. Het openbaar vervoer is goed. De wijk beschikt over de brede school De Symfonie, een wijk-centraal ontmoetingspunt met basisonderwijs, kinderopvang, een sportzaal en een buurthuis. Verder zijn er winkels langs de Johan de Wittlaan en een supermarkt naast De Symfonie. In het Statenkwartier zijn bovendien stedelijke voorzieningen voor voortgezet onderwijs.

De toekomst
Het Arnhemse Broek is echt een wijk waarin men elkaar kent. Vooral in ’t Broek domineren de woonculturen van de Turkse gemeenschap en die van de autochtone Broekenaren. De sociale kwaliteit verbetert maar heeft nog aandacht nodig. De fysieke vernieuwing in ’t Broek is niet voldoende om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Er zijn veel initiatieven om de leefkwaliteit in het Arnhemse Broek te verbeteren:

  • Om te voorkomen dat de wijk eigen leefregels ontwikkelt, werken betrokken bewoners, gemeente, welzijnsinstellingen, politie en corporaties samen.
  • Vanuit Het Grote Stedenbeleid is er budget om sociale problemen aan te pakken in ’t Broek.
  • Rond Thialf, tussen het Spijkerkwartier en het Arnhemse Broek, wordt het gebied herontwikkeld voor woningbouw.

Volkshuisvesting en Arnhemse Broek
Volkshuisvesting heeft in het Arnhemse Broek 570 woningen. Vooral de nieuwbouw in Broekhoven en De Rietlanden zijn in het oog springende projecten. Bijna al onze woningen zijn wat betreft huur bereikbaar voor mensen met een laag inkomen. Volkshuisvesting speelt een belangrijke rol in (sociale) kwaliteit van de wijk. Vooral bij de ‘sociale herovering’ van ‘t Broek heeft Volkshuisvesting een actieve rol.

Wonen in het Arnhemse Broek?
Wilt u wonen in het Arnhemse Broek? Of gewoon meer weten? Kijk dan op www.arnhemse-broek.nl of neem contact op met Volkshuisvesting. 

Van Verschuerwijk

De Van Verschuerwijk is binnen het Arnhemse Broek een bijzondere buurt. Het is het 2e woningwetcomplex in Arnhem en is zowel een gemeentelijk- als Rijksmonument. De wijk is gebouwd tussen 1911 en 1913. De Van Verschuerwijk is gebouwd in een half open hof met een buitenring van boven- en benedenwoningen en eengezinswoningen aan het grote binnenplein. In het voormalige gebouw van de PABO zijn in de jaren '80 woningen gerealiseerd. Hierachter liggen ook woningen aan een pleintje. De Van Verschuerwijk is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd door Volkshuisvesting. Het gebied om de Van Verschuerwijk is meer bekend als bedrijvenzone dan als woongebied, maar is de komende jaren volop in ontwikkeling (Centrum Oost).