(026) 3 712 712

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De energieprijzen

De energielasten en in het bijzonder de gasprijzen zijn dit jaar gestegen. Wij begrijpen dat dit gevolgen kan hebben voor u. Hieronder geven wij u tips en informatie wat u kunt doen.

Wat doet u als u in de problemen komt door de gestegen energieprijzen?
Merkt u dat u de huur niet goed meer kunt betalen? Bel of mail ons alstublieft. Wacht er niet mee. We kunnen u vaak goed helpen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (026) 3 712 712 of mail naar  info-at-volkshuisvesting.nl . Volkshuisvesting zet huurders met betalingsproblemen niet zomaar uit hun woning.

Maatregelen van overheid, gemeente en corporaties om energie betaalbaar te houden
Naast al het vervelende nieuws is er gelukkig steeds meer goed nieuws. Wij zetten het hieronder voor u op een rijtje. We werken dit overzicht regelmatig bij:

 • Huishoudens met een laag inkomen krijgen ook in 2023 weer een Energietoeslag van 1300,- krijgen. De gemeente Arnhem gaat over het uitkeren van dit geld. Houd dus hun website in de gaten. Mogelijk wordt een deel al dit jaar uitgekeerd. https://www.arnhem.nl/Inwoners/werk_en_inkomen/bijzondere_bijstand/Voorzieningen_bij_een_laag_inkomen/Extra_energietoeslag_voor_lagere_inkomens
 • De overheid heeft met de energiebedrijven afgesproken dat per 1 januari 2023 de energieprijzen deels worden teruggezet naar de (veel lagere) prijzen van januari 2022. Dit geldt tot een bepaald gemiddeld gebruik voor gas en elektra. Tot (waarschijnlijk) 1200 m3 gas en 2500 kWh per jaar betaalt u de lagere prijs van jan ’22, voor al het gebruik daarboven betaalt u de (duurdere) marktprijs. De meeste huurders van Volkshuisvesting hebben een lager verbruik dan gemiddeld. Op dit moment wordt nog nagedacht over een oplossing voor huurders die geen individuele aansluiting hebben maar collectief stadswarmte afnemen. Houd het nieuws en onze website in de gaten.
 • De energiebelasting gaat (verder) dalen.
 • Het minimumloon gaat per 1 jan 2023 met 10% omhoog.
 • De huurtoeslag gaat vanaf januari 2023 omhoog met € 16,94 per maand.
 • Huurders met een sociale huurwoning en een inkomen onder 120% van het sociale minimum krijgen vanaf 1 juli 2023 huurverlaging tot 550 euro. Gemiddeld gaat het om 57 euro per maand. Volkshuisvesting zal u hierover berichten.

Hoeveel verbruikt u per jaar?
Op uw energierekening kunt u zien hoeveel u verbruikt per jaar. Volkshuisvesting weet dat de meeste huurders minder dan 2500 kWh stroom verbruiken. Voor stroom gaan de meeste huurders dus gewoon weer de oude prijs betalen. Ook het gasverbruik van onze woningen is in de meeste gevallen ruim lager dan 1200m2. 

Een nieuw energiecontract? U bent zelf verantwoordelijk.
In sommige situaties is het verstandig om een andere energieleverancier te kiezen. Of misschien loopt uw contract af? U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een energiecontract voor elektriciteit en in de meeste gevallen ook voor warmte (tenzij u bent aangesloten op stadswarmte). De consumentenbond helpt u op weg met een duidelijke webpagina hierover.

Een woning met collectieve verwarming? U kunt uw voorschot laten verhogen!
Woont u in een woning met collectieve verwarming? Dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken over de afrekening van dit jaar (2022). Wij hebben in 2022 een vaste jaarprijs voor het gas. Dit jaar (2022) zult u de prijsstijgingen dus niet gelijk merken. Bij het vaststellen van het stookvoorschot is hier rekening mee gehouden. De gasprijs stijgt dit jaar snel. Op 31 december 2022 weten wij de gasprijs voor heel 2023. Bij het vaststellen van de nieuwe stookvoorschot 2023 houden wij hier rekening mee.

Wilt u ter voorbereiding op een hogere prijs uw maandelijkse voorschotbedrag nu alvast verhogen, dan kan dat. U kunt uw verhoging op de volgende manieren aan ons doorgeven via 026 3 712 712, via het klantportaal of per email via  info-at-volkshuisvesting.nl

Wat doet Volkshuisvesting?

 • De afgelopen jaren heeft Volkshuisvesting bijna 900 woningen verduurzaamd.
 • Het komende 4 jaar zullen we nog ruim 2350 extra woningen in buurten collectief verduurzamen. Bij een buurt die gerenoveerd wordt of waar onderhoud wordt gedaan wordt isoleren we zoveel mogelijk en bieden we zonnestroom aan.
 • NIEUW vanaf augustus 2022 vragen we geen huurverhoging meer voor isolatiemaatregelen die wij huurders aanbieden. Dit geldt niet met terugwerkende kracht.

NIEUW: Volkshuisvesting gaat huurders die alleen een gasaansluiting hebben voor koken maar geen eigen gasketel of geiser meer hebben een aanbod gaan doen om over te stappen op inductie. Volkshuisvesting betaalt de kosten voor aanpassing en vraagt Liander om uw woning af te sluiten van gas. Dit scheelt zo’n 140 euro per jaar aan vastrecht. Huurders voor wie dit geldt krijgen hierover bericht! Denkt u dat dit ook voor uw woning geldt stuur dan alvast een mail naar info-at-volkshuisvesting.nl  Vermeld in de mail duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer. 

Sneller verduurzamen door efficiënt werken
Waar we sneller kunnen zullen we sneller gaan. Helaas is er op dit moment bij veel bouw- en installatiebedrijven een tekort aan mensen. We kunnen dus niet altijd zo snel als we willen. Wel weten we dat we sneller kunnen als we efficiënt werken.

Zonnestroom van zonnepanelen
Zonnestroom wordt alleen aangeboden bij renovaties of groot onderhoud per buurt. U kunt zonnepanelen daarom niet individueel aanvragen. Ook kunnen we u maar kort van te voren vertellen wanneer uw buurt of woning aan de beurt is.

Volkshuisvesting werkt aan maatwerk voor isolatie
Wij snappen dat het vervelend is als u nog lang moet wachten op verduurzaming bij een renovatie. Daarom is Volkshuisvesting aan het uitzoeken of wij voor een aantal besparende maatregelen maatwerk kunnen gaan aanbieden. Volkshuisvesting gaat huurders voor wie dit geldt hierover aanschrijven. Wacht dus op ons bericht hierover.

 • Koken op inductie
  Er zijn woningen die alleen nog maar een aardgasaansluiting hebben voor het koken. Zij hebben geen eigen gasketel omdat ze verwarmd worden met een collectieve installatie. Voor deze huurders is het fijn om over te kunnen stappen op inductiekoken zodat de aardgasaansluiting er helemaal afgehaald kan worden.  Dit scheelt jaarlijks vastrechtkosten. Volkshuisvesting betaalt de kosten voor het aanleggen van een stekker in de keuken en het aanpassen van de meterkast. Volkshuisvesting doet dit gratis, dit heeft dus geen gevolgen voor de huur of servicekosten. De kosten voor aanschaf van een inductieplaat of fornuis betaalt de huurder zelf. Volkshuisvesting gaat huurders voor wie dit geldt hierover aanschrijven. Wacht dus op ons bericht hierover.
 • Spouwisolatie
  Volkshuisvesting is aan het uitzoeken hoe wij woningen met een ongeïsoleerde spouw die nog niet de komende jaren bij renovatie verduurzaamd worden kunnen gaan voorzien van spouwisolatie. Volkshuisvesting gaat huurders voor wie dit geldt hierover aanschrijven. Wacht dus op ons bericht hierover.

Energiebesparen

Energiecoaching helpt!
Volkshuisvesting werkt samen met de energiecoaches van de Energiebank Arnhem. Meld u zich hiervoor aan dan komt een energiecoach komt meerdere keren bij u aan huis langs. Samen kijkt u naar uw energierekening en mogelijke besparingen. Het gaat niet alleen om uw gewoontes maar ook om kleine aanpassingen aan de woning zelf. Als het nodig is komt Volkshuisvesting die aanbrengen.

Heel veel huurders van Volkshuisvesting hebben hier al gebruik van gemaakt. Vaak blijken ze meer te kunnen besparen dan ze vooraf dachten.

U kunt hier het aanmeldformulier invullen of bellen met de Energiebank via 06 42875830. Ook kunt u Volkshuisvesting bellen (026 3 712 712) dan helpen we u met het invullen van het formulier.

Stoken met hout is niet toegestaan
Volkshuisvesting geeft geen toestemming aan huurders om met hout te stoken. Of dit nu in een openhaard, houtkachel of pellet kachel is. Stoken op hout verhoogt de kans op brand. Ook zorgt het zowel binnen als buiten de woning voor een slechte luchtkwaliteit. Rookgassen zijn zeer schadelijk voor mens en dier. Hout stoken in woonwijken levert voor mensen met luchtweginfecties (Astma, COPD, etc) dan ook veel klachten op. Houtstoken is absoluut niet duurzamer en vaak ook zeker niet goedkoper dan verwarmen met een HR-ketel.

U mag zelf uw ketel zuiniger instellen

Bespaar in 5 minuutjes fors op uw gas verbruik!
De meeste woningen van Volkshuisvesting hebben een CV-ketel. Er zijn twee manieren waarop die ketel zuiniger kan worden ingesteld. Waarschijnlijk kunt u dit prima zelf. Zo niet schakel dan een energiecoach in.

Stap 1 Zet je ketel op Eco-stand

Wat is de ‘eco’ stand?
Uw ketel verwarmt het water dat uit uw warme (douche)kraan komt. Staat je ketel op ‘comfort’ dan houdt hij de hele dag een element of een klein voorraadje water warm. Dat kost dus de hele dag een beetje gas. Ook als u geen warm water gebruikt. Beter zet u de ketel op ‘eco’. De ketel gaat dan pas water verwarmen als u de warme kraan aan doet. Het kan dan wel een paar seconden duren voordat het water warm wordt. Dat er wat koud water weg loopt is niet erg. Voor je portemonnee en het milieu is het besparen van gas beter dan het besparen van wat koud water.

Hoe zet je de ketel op ‘eco’?
Het is simpeler dan je denkt. De meeste ketels hebben er gewoon een knopje voor. Je moet soms een klepje openmaken voordat je knopjes ziet. Wat je dan precies ziet, verschilt per ketel. Vaak gaat het schermpje oplichten als je op één van de knopjes drukt. Bij de meeste ketels moet je blijven drukken tot je een plaatje van een kraantje ziet. Je kan daarna vaak kiezen voor ‘comfort’ of ‘eco’.

Stap 2 Verlaag de temperatuur van het water voor de radiatoren

Waarschuwing: doe dit alleen als u de instellingen ook weer zelf kunt terugzetten!

‘Zet hem op 60’, wat is dat?
Uw ketel verwarmt niet alleen uw kraanwater maar natuurlijk ook het water dat door uw radiatoren (verwarmingen) stroomt. Vaak staat de ketel op 80 graden (of hoger) terwijl ook met 60 graden uw huis nog prima warm kan worden. Zeker als uw huis geïsoleerd is. Het instellen op 60 graden gaat vaak simpel. U moet nadat u dit gedaan heeft wel heel goed opletten of alle radiatoren nog goed warm kunnen worden. Merkt u dat u een radiator niet meer goed warm wordt dan kunt u het beste de temperatuur van de ketel weer wat hoger instellen. Experimenteer hier een week of twee mee. Het werkt het beste dat te doen in een week dat het buiten al weer wat kouder is en uw ketel regelmatig aanslaat om uw radiatoren van warmte te voorzien.

Hoe zet ik mijn ketel op 60?
Op deze site https://zetmop60.nl/ staan heel veel filmpjes van verschillende keteltypes. Wellicht staat die van u er ook tussen.

Komt u er niet uit?
Zoek de handleiding van de ketel op internet (zoek op ‘handleiding + merk ketel’). Daarin staan stap 1 en 2 vaak goed uitgelegd. U kunt ook een buur vragen om te helpen. U helpt ze dan gelijk aan een goede bespaartip!

Ook een Arnhemse energiecoach kan u helpen. Zij hebben nog veel meer bespaartips en nemen ook gratis producten mee zoals ledlampen. Geef u op voor coaching via deze link.

En natuurlijk kunt u altijd Volkshuisvesting bellen 026-3712712.